Doel van deze blog
Graag jouw reactie hierop:
- Kom jij in de buurt van de beweegnorm?
- Wat is jouw ervaring met bewegen?
- In welk opzicht valt het jou soms tegen om te bewegen?
- Ervaar je positieve maar ook negatieve effecten?
- Zou je vaker willen bewegen?
Beweegrichtlijnen
De Gezondheidsraad hanteert de volgende onderliggende definities in haar adviesrapport.
De beweegrichtlijnen zijn volgens het ministerie van VWS voor volwassenen, senioren en ouderen als volgt gedefinieerd:
Volwassenen en ouderen
- Algemeen: Bewegen is goed, meer bewegen is beter
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- En: voorkom veel stilzitten
Bewegen is in de wetenschappelijke medische wereld omschreven als elke lichaamsbeweging door skeletspieren die resulteert in energieverbruik.
Een nadere toelichting op vormen van bewegen
De meeste vormen van lichamelijke activiteit bestaan zowel uit een duur- als een krachtcomponent.
Duurtraining omvat activiteiten gericht op het uithoudingsvermogen. Hierbij zijn gewoonlijk grote spiergroepen betrokken en wordt op een snelheid bewogen die langer dan een paar minuten vol te houden is. Voorbelleden zijn wandelen, zwemmen, fietsen en dansen.
Krachttraining: zie spierversterkende activiteiten. Voorbeelden zijn oefeningen waarbij lichaamsgewicht, losse gewichten (halters) of machines als weerstand worden gebruikt.
Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
Spierversterkende activiteiten (krachttraining of de combinatie van kracht- en duuractiviteiten) omvatten activiteiten om kracht, vermogen, uithoudingsvermogen en omvang van de skeletspieren te verbeteren. Voorbeelden zijn krachttrainingsoefeningen met eigen lichaamsgewicht en duuractiviteiten als fietsen.
De hoeveelheid bewegen wordt bepaald door de intensiteit, frequentie en duur/volume. Verder zien we vaak het onderscheid tussen balansoefeningen en botversterkende activiteiten.
Wat is jouw mening?
- Wat zijn jouw ervaring met bewegen, helpt het je om je fitter te voelen?
- In welk opzicht valt het jou soms tegen om te bewegen?
- Ervaar je positieve maar ook negatieve effecten?
- Heb je behoefte om te verkennen wat jouw mogelijkheden zijn
- Wil je een beweegadvies op maat
Hulp nodig bij sport en bewegen?
Voor meer hulp bij het sporten en bewegen ga ik graag met je in gesprek. Mail voor je hulpvraag naar info@koopmancoaching.nl op mijn website. Bellen mag ook.