Mijn verhaal. In 2007 kwam ik plotseling op de SEH terecht in het Rijnstate Ziekenhuis. Wat was er gebeurd? Medicijn vergiftiging! Bijna ging ik de pijp uit…
Wat was er daarvoor gebeurd?
In het voorjaar van 2007 stopte ik vrij resoluut met het hardlopen van lange afstanden: zevenheuvelen loop (9x), de halve van Egmond (8x) en de Jungfrau Marathon in Zwitserland (7x). Van het ene op het andere moment stoppen met hardlopen leidde er toe dat ik last kreeg van aritmiek oftewel boezemfibrilleren, ook wel beter bekend onder de naam van hartritmestoornissen.
Na het blijven aandringen bij mijn huisarts vanwege de wachtlijsten in Nijmeegse Ziekenhuizen, kwam ik voor nader onderzoek terecht bij het Ziekenhuis Vallei en Eem. Door de cardioloog kreeg ik na diverse onderzoeken, een betablokker voorgeschreven. Achteraf bezien, zo werd er in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem op 31 december 2007 aan mij meegedeeld, bleek dit helemaal niet nodig te zijn geweest. Want ik was en ben geen hartpatiënt. Ik heb een half jaar medicijnen geslikt die ik onnodig heb gebruikt. De toxische werking ontstond op een gegeven moment nadat ik een paracetamol had geslikt. Er ontstond daardoor een levensgevaarlijke interferentie met als gevolg opname op de SEH.
Waarom dit verhaal, vraag je je misschien af. Al jarenlang ben ik vrij fel geweest tegen het gebruik van medicijnen. Oorzaak hiervan is dus dit voorval in 2007, zo bleek ik mij onlangs pas te realiseren. Nu besef ik inmiddels ook dat medicijnen helaas soms onoverkomelijk zijn. In mijn vriendenkring zijn best wel gebruikers van veel medicijnen. Voor astma en ook voor reuma. Onvermijdelijk en voor hen onmisbaar.
Mijn boodschap is daarom: Wees altijd voorzichtig met het afbouwen van medicijnen. En in sommige gevallen gaat dit niet. Zeker niet als het om ernstige aandoeningen gaat, kan dit natuurlijk nooit zo maar en zeker niet zonder overleg met je huisarts of zorgverlener (o.a. POH).
Afbouwen van medicijnen
Ik kwam pas een boek van Remke van Staveren op het spoor. In dit bijzondere geval gaat het over het afbouwen van psychofarmaca. Dit zijn medicijnen tegen o.a. depressie en andere psychische aandoeningen. Ik wil natuurlijk benadrukken dat afbouwen nooit zonder overleg met je huisarts mag en ook niet kan. Tegelijkertijd wil ik graag dit boek onder de aandacht brengen. Voor jezelf of voor iemand in jouw kennissenkring.
Het blijkt namelijk dat het verantwoord geleidelijk aan afbouwen in een aantal gevallen goed mogelijk is en dat dit in de meeste gevallen een behoorlijke gezondheidswinst kan opleveren. Zeker wanneer het afbouwen in combinatie gebeurt met een goed doortimmerd, individueel leefstijlplan. Dat ook met huisarts of de POH is besproken.
Het is inmiddels bekend dat door de inname van deze medicijnen men vaak eerder met overgewicht krijgt te maken. Een vervelende bijkomstigheid want je gaat je hierdoor minder fit voelen. Daarom lijkt het boek van Remke van Staveren van waarde te kunnen zijn.
Waarom minder medicijnen slikken?
Medicijnen spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. We kunnen niet zonder, maar al te vaak wordt het slikken ervan verkeerd geïnterpreteerd. Uit onze statistieken blijkt dat veel mensen te snel geneigd zijn om meer medicatie in te nemen als ze een lichte kwaal ervaren. Maar dat is helemaal niet nodig.
Als je minder medicijnen slikt, is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Het is eigenlijk heel logisch: als je lichaam niet met deze medicijnen overbelast wordt, dan zal het ook beter kunnen herstellen van eventuele aandoeningen en kwaaltjes. Daarnaast zullen minder medicijnen ook minder bijwerkingen met zich meebrengen, en dus simpelweg gezonder voor je zijn. Dus als je de keuze hebt tussen meer medicijnen slikken of minder medicijnen slikken, kies dan voor de laatste optie. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
Of je nou last hebt van hoofdpijn, een verkoudheid of een andere kwaal, minder medicijnen slikken is altijd de beste keuze. Zo voorkom je dat je lichaam overbelast wordt en kan het zich optimaal herstellen. Ga dus voor een gezondere levensstijl, en verminder het aantal medicijnen dat je slikt.
Afbouwen met medicijnen kan soms best lastig zijn. Je kunt overwegen om hulp te zoeken bij een deskundige of juist meer informatie op te doen via internet. Maar als je voor jezelf hebt besloten om minder medicijnen in te nemen, blijf dan gewoon doorgaan met dat besluit. Je zult zien dat je gezonder en sterker wordt, en uiteindelijk dankbaar voor deze stap bent! Want minder medicijnen slikken is altijd een goede keuze.
Investeren in jouw gezondheid
Wil jij investeren in jouw gezondheid door meer te bewegen met als resultaat o.a. dat je beter kunt slapen en minder gebukt gaat onder de dagelijkse stress en wil je beter slapen en meer stabiliteit ervaren?
Als leefstijlcoach neem ik ook graag de moeite om in samenwerking met andere zorgverleners te werken aan een optimale oplossing voor jou. Dit o.a. door voor de meer specifieke ongemakken door te verwijzen naar specialisten: Een slaapcoach, Een beweegtrainer, en ook naar therapeuten op uiteenlopende gebieden.
Wil je individuele begeleiding om je leefstijl te veranderen? Neem contact met mij op voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan de mogelijkheden om fitter en vitaler in het leven te komen staan door samen te werken aan een persoonlijk actieplan. Hierbij kan ik je ook graag verder in begeleiden. Ik zie er naar uit om je te helpen aan een doorbraak naar een gezonder leven.