Gezond leven

De voedselzandloper

De kern van de Voedselzandloper is minderen met voedingsstoffen die een hoge suikerpiek in jouw bloedsomloop veroorzaken. En juist meer innemen van voeding waarin gezonde vezels zitten. Daarnaast ook veel meer groenten tot je nemen(ik ken een heerlijke manier om binnen vijf minuten een gezonde salade op tafel te krijgen) en ook peulvruchten en gezonde vetten consumeren.

Door de arts dr. Kris Verburgh is de voedselzandloper uitgebreid toegelicht in zijn boek “De Voedselzandloper” (2014), een boek dat zich baseert op  “evidence based” gezonde leefstijlgewoonten.

Uit nader onderzoek blijkt nu ook dat de “Schijf van Vijf” (Voedingscentrum) daarom ook voedingsstoffen aanbeveelt die soms minder geschikt zijn voor mensen met suikerziekte of in een voorstadium daarvan zich bevinden.(BMI is niet altijd de juiste graadmeter hiervoor). Het Voedingscentrum geeft overigens uitgebreid inzicht in de hoeveelheid koolhydraten die in jouw voeding is opgenomen. Daarnaast biedt de website van het Voedingscentrum ook een handig dagboek om dagelijks je voedselinname goed bij te kunnen houden.

Het spinnenweb

In de gezondheidszorg wordt met uiteenlopende modellen gewerkt. Zo ook in de wereld van coaches en therapeuten.

Door de arts dr. Machteld Hubert werd in 2014 het model “Positieve Gezondheid”  voor het eerst gepresenteerd. Dit model is een holistisch model dat zowel ingaat op omgevingsfactoren als ook op jouw individuele beleving op een aantal gebieden. In mijn leefstijlpraktijk gebruik ik dit model vaak om een goede indruk te krijgen van hoe jij zelf ervaart hoe je in het leven staat en aan welke aandachtsgebieden jij wilt gaan werken.